Filmverzinken – van onderhoud naar nieuwbouw

Oud gegalvaniseerd werk kan men opnieuw 'verzinken' om te herladen (met Zinga). Filmverzinken blijkt ook een veel langere levensduur te hebben dan alternatieve verzinkingsmethoden. Daarnaast zijn er nog vele ander voordelen waardoor men steeds vaker voor filmverzinken kiest.

Dit artikel is gepubliceerd in de Oppervlaktewijzer 2015

Ir A.W.M. van den Hondel – Cathodic Protection Supplies BV

Verzinken van staal beschermd al zo’n 150 jaar tegen corrosie. Deels komt dit door de barrière die de zinklaag vormt, grotendeels door de galvanische bescherming (het zink offert zich op voor het staal) en deels door bijvoorbeeld het voorkomen van onderkruip van coatings ter plaatse van beschadigingen. De zinklaag die door het verzinken ontstaat (bij een badtemperatuur van 450°C) vertoont een overgang in fases van puur ijzer naar puur zink aan de buitenkant. De relatief dunne laag puur zink aan de buitenkant zorgt voor de galvanische kathodische bescherming. Met de tijd wordt deze laag alsmaar dunner en raakt zelfs ‘op’. Zo’n 40 jaar geleden is een methode ontwikkeld om oud gegalvaniseerd werk opnieuw te ‘verzinken’, te herladen, met een coating (productnaam Zinga). Deze filmverzinkingsmethode wordt nu in zo’n 50 landen met groot succes en op grote schaal toegepast.
 

Als gevolg van de standaardisering van corrosiebescherming middels de ISO12944 is duidelijk geworden dat filmverzinken een performance heeft die uitstijgt boven de andere verzinkingsmethodes (thermisch verzinken, galvaniseren, metaliseren/schooperen). Voor een lange levensduur (‘High’, meer dan 15 jaar) is bij alle verzinkingsmethoden een duplex-systeem (met coating) noodzakelijk, maar bij filmverzinken volstaat een enkelvoudig, tweelaagssysteem van 180 mm zelfs in het meest aggresieve milieu. Ter vergelijk, met zinkrijke primers of zinksilicaten als eerste laag volstaan alleen coatingsystemen van 3 of meer lagen met een grotere laagdikte: hogere kosten in materiaal en arbeid. Duidelijk is geworden dat filmverzinken niet alleen beter beschermt, maar ook makkelijker is in de uitvoering. Hierdoor is filmverzinken aan het verschuiven van reparatie-systeem, naar nieuwbouw toepassingen.
 

Als toepassingsvoorbeeld een gesloten kokerligger. Dichte kokers kunnen door gasopsluiting niet worden verzinkt. Deze 55 liggers zijn 16 meter lang en wegen 20 ton per stuk. Door het grote gewicht en het grote inwendige oppervlak is verzinken relatief kostbaar. Verder bestaat hier de noodzaak om vervorming tijdens het verzinken te voorkomen: de maximale tollerantie voor vervorming was 2 mm. Voor het monteren en verder verwerken was een aanvullende eis dat de constructie lasbaar moest blijven. Verzinkt staal is onprettig voor laswerkzaamheden, maar filmverzinken geeft geen beperkingen op lasbehandelingen. Bovendien is na het lassen, eenvoudig de zinklaag te herstellen op alle las-, boor- en slijplocaties. Filmverzinken blijkt hier de ideale oplossing met lage totale kosten en toch een verbetering van de levensduurverwachting.


Terug